"Különös gonddal" vizsgálná az államfő a gyülekezési törvény módosítását

InfoRádió / MTI
2007. február 9. 13:14
Ha módosítanák a gyülekezési törvényt, az államfő a törvény kihirdetése előtt különös gonddal vizsgálná annak alkotmányosságát - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

Különös gonddal vizsgálná meg a gyülekezési törvény esetleges módosítását Sólyom László államfő - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden levelet írt a négy közjogi méltóságnak, köztük Sólyom László köztársasági elnöknek, a Kossuth téri kordon ügyében.

A házelnök levelében azt kérte az államfőtől, hogy a gyülekezési jog új törvényi szabályozásával kapcsolatban kialakított véleményéről adjon tájékoztatást számára.

Az államfő szerint a gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb és legősibb szabadságjog, a véleménynyilvánítási és sajtószabadsággal együtt ezek a demokrácia működésének alappilléreit alkotják - jegyezte meg a főosztályvezető.

Kumin Ferenc kiemelte: Sólyom László úgy látja, nem szabad, hogy a napi jogalkalmazási problémákhoz igazodjon a gyülekezési törvény újraszabályozása, és ugyanez vonatkozik a közhivatalok körüli tüntetések szabályozására is.

Bár a törvényalkotási folyamatnak a köztársasági elnök nem részese, ha a gyülekezési törvény módosítására kerülne sor, a törvény kihirdetése előtt különös gonddal vizsgálná annak alkotmányosságát - fűzte hozzá a főosztályvezető.

Szili Katalin házelnök a levél megírásának indokaként az elmúlt hétvége eseményeit, valamint a hozzá érkezett kéréseket, javaslatokat említette.

A házelnök azt kérte a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől, az Alkotmánybíróság elnökétől és a Legfelsőbb Bíróság elnökétől, hogy segítsenek egy korszerűbb törvényi szabályozást kialakítani.