Hogyan lopnak a nagy cégek?

Infostart
2007. február 9. 06:43
A kartellezés valójában lopás, amely során a felek arról állapodnak meg, hogyan károsítják meg a vevőket - mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. A hatóság egy konferencián akarja felhívni a figyelmet a cégek tisztességtelen együttműködésére.

Aki kilép a kartellből, és feladja annak többi tagját, az mentesül a büntetés alól, sőt, a versenyhivatal szerint az lenne a legjobb, ha a kártérítési kötelezettség alól is mentesülne - mondta az InfoRádióban Nagy Zoltán.

Jó esetben az egyik cég vezetője bemegy a versenyhivatalba, és mindent elmond a más vállalatokkal való megállapodásáról.

A résztvevőknek azonban egyelőre az az érdeke, hogy ne derüljön ki a megállapodásuk. A kartellek egymásra épülnek, ez jól nyomon követhető például az útépítő cégeknél, amelyek sorozatosan osztották el egymás között az állami megbízásokat.

Fordulatot jelentenének a kártérítési perek

Az ügyben fordulatot jelentene, ha kártérítési perek is indulnának a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló határozatai alapján, erre ugyanis van lehetőség - hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán.

Hozzátette: ha a bíróság is jogerősen kimondja, hogy egy cég versenytörvényt sértett, bárki polgári peres eljárás keretében nyújthat be kárigényt.

Ennek pedig valódi visszatartó ereje lehet. Ugyanis míg a versenyhivatalnak a bírsága megállapításakor figyelemmel kell lennie a cég előző évi bevételére, a bíróságot ilyen korlát már nem köti.

Így ha sokan nyújtanak be igényt, olyan kárösszeget is megállapíthatnak, amely csődbe viheti a vállalkozást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Gazdasági Versenyhivatal elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást