XVI. kerület: kössék össze a gödöllői HÉV-et és a 2-es metrót

Infostart
2007. február 8. 12:54
Nincs műszaki akadálya a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének, és bár az elképzelés megvalósítása több tízmilliárd forintba kerülne, uniós forrásból kivitelezhető lenne a XVI. kerületi polgármester szerint.

A XVI. kerületi polgármester szerint nincs műszaki akadálya annak, hogy a gödöllői HÉV-et és a 2-es metrót összekössék. Ennek révén  az emberek kevesebb átszállással juthatnánek be a belvárosba.

Ennek a megoldása azonban elsősorban nem a kerület, hanem a főváros, de még inkább az állam feladata - mondta az InfoRádióban Kovács Péter.

A polgármester hozzátette: az egyeztetések 2006 végén megkezdődtek Demszky Gábor főpolgármesterrel, és beszéltek már a BKV illetékeseivel is, akik szerint műszakilag mindenképpen indokolt lenne a fejlesztés, eddig is csak az anyagi források hiánya miatt nem történt előrelépés.

Egyezkedés a kormánnyal

Kovács Péter közölte: folyamatos kapcsolatot akarnak fenntartani az állami vezetőkkel, és biztos benne, hogy amennyiben az érintett kerületek és települések össze tudnak fogni, akkor a kormány is az ügy mellé áll.

Különböző számítások készültek a fejlesztéssel kapcsolatban: a beruházások összege aszerint változhat, hogy melyik elképzelés valósul meg.

Különböző tervek és árak

Az egyik terv szerint a HÉV végállomását vinnék tovább, így az a Pillangó utcánál vagy a Stadionoknál érné el a metró vonalát. Egy másik elgondolás lényege, hogy a HÉV-vonalat a metró Fehér úti végállomásából vezetik ki - közölte Kovács Péter.

A két vonal összekötése után az Örs vezér téri forgalmi csomópont Cinkotára kerülne, ez a változtatás pedig mind városszerkezetileg, mind várospolitikailag kedvező döntés lenne - állítja a polgármester.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást