Elbocsátások és orvoshiány az egészségügyben

Infostart
2007. február 8. 18:01
Az új kórházi struktúrában jóval több ápolóra, rehabilitációs orvosra lesz szükség a jelenleginél, mégis ez több problémát felvet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke közölte: a szakdolgozók 95 százaléka nő, családanya, több gyermekkel, akiknek nehézkes az egyik régióból a másikba költöztetése.

Balogh Zoltán elmondta azt is, hogy az ápolás, a gondozás, a krónikus ellátás valamint a rehabilitáció területein szükség lesz szakemberekre, főleg szakdolgozókra, hiszen itt jelentősen emelkedik az ágyszám. A dietetikusok vagy az asszisztensek szintén nem maradnak munka nélkül.

Megyén belül sem váltanak

A gyermekellátásban vagy a szülészeti illetve az intenzív ellátásban azonban elbocsátásokra lehet számítani. A kabinet ugyan ígéretet tett ezen szakemberek átképzésére, ez azonban sokaknak nehézséget jelenthet.

Mint ahogy az is, ha valaki például arra kényszerül, hogy a jelenlegi lakhelyétől távol helyezkedjen el. Balogh Zoltán hangsúlyozta: a szakdolgozók nagy része családanya, akik családi kötelezettségeik miatt nem tudnak akár a megyén belül sem más településen elhelyezkedni.

Egyre vonzóbb a külföldi munka

A magyar orvosok nem mobilisak, és átképzésük is nehéz - közölte a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádió azon kérdésére, hogy jelenthet-e az új kórházi struktúrában segítséget a gyógyítóknak az egészségügyi tárca által szervezendő átképzés.

Mint mondta, egy orvosi szakképzettség megszerzése sok évet vesz igénybe. Éger István szerint az ágazati szükség ellenére sokan nem akarnak majd rehabilitációs orvosok lenni. Inkább kimennek külföldre. Az utóbbi hetekben egyre többen jelezték ezt a kamaránál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást