Vizitdíj: "se nem átok, se nem áldás Vasmanci"

Infostart
2007. február 7. 12:25
Ismertette a vizitdíj bevezetésének technikai feltételeit a miniszteri biztos. Ari Lajos elmondta, milyen feltételeknek kell majd eleget tenniük az orvosoknak február 15-től.

A miniszteri biztos sajtótájékoztatóján közölte: se nem átok, se nem áldás a vizitdíj, hanem megoldandó feladat. Ari Lajos szerint fontos, hogy az orvosok a hozzájuk érkező betegektől bármilyen címletekben elfogadják a vizitdíjat, akár egyforintosokban is.

A doktoroknak arra is fel kell készülniük, hogy esetleg nagy címletekből, akár húszezresekből is vissza kell adniuk - Ari Lajos azt tanácsolta, ehhez szerezzenek be UV-lámpát, amivel kiszűrhetőek a hamis bankjegyek.

A vizitdíj-automatákról szólva Ari Lajos elmondta: fontos, hogy a "Vasmancinak" becézett berendezések hőálló papírra nyomtassák a díj befizetéséről szóló nyugtát, hogy az évek múlva is látható maradjon, az orvosoknak pedig le kell pecsételniük azt, hogy ne lehessen hamisítani.

Az orvosok dönthetnek majd

Ari Lajos figyelmeztetett: problémás lehet, hogy a sürgősségi betegellátásban bizonyos esetekben az orvosnak kell eldöntenie, kell-e a betegnek vizitdíjat fizetnie.

Előfordulhat ugyanis, hogy a beteg nem tudja megmondani a TAJ-számát, vagy nem akar fizetni - ilyenkor jegyzőkönyvet kell felvenni -, de dönthet az orvos is úgy, hogy nem kötelezi a díj befizetésére a pácienst.

A miniszteri biztos közölte: ha az orvos határesetként értékeli a szituációt, a beteg javára kell dönteni.

Eközben Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke ismét felszólította a kormányt, hogy halassza el egy évvel a vizitdíj bevezetését, mivel annak sem az orvosok, sem a betegek oldaláról nincs támogatottsága.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást