Nem megfelelő a betegek tájékoztatása

Infostart
2007. február 7. 13:10
Az orvos és beteg megfelelő együttműködése esetén az egészségügyi ellátás eredményesebbé válhat - áll a GfK Hungária Piackutató felmérésében, amelyet Lantos Zoltán divízióvezető ismertetett az InfoRádióban.

Csökkentheti az egészségbiztosító költségeit, ha a betegek beszedik a felírt gyógyszert, mert így később nem kerülnek kórházba - nyilatkozta a GfK Hungária Piackutató divízióvezetője.

Lantos Zoltán kifejtette: ha egy krónikus beteg abbahagyja a gyógyszer szedését, 20 százalék az esélye, hogy rosszabbul lesz, és kórházba kell mennie.

A szakember egy felmérésre hivatkozva hangsúlyozta, a krónikus betegségek esetében a páciensek 50-70 százaléka abbahagyja a gyógyszerek szedését egy év után, mivel nem részesülnek megfelelő tájékoztatásban.

A betegek nem tudják szakértői szemmel vizsgálni, hogy miért jó számukra egy gyógyszer, illetve nem jelenik meg a készítmények személyes hasznossága - tette hozzá Lantos Zoltán.

A GfK Hungária Piackutató divízióvezetője szerint az egészségügyi ellátás és a beteg közötti kapcsolat nem kielégítő. A piacorientált gyártók már megtanulták, hogy személyhez szólóan kell beszélni, az egészségügyben még ez várat magára - mondta Lantos Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást