A minisztérium szerint nem kerülhetett beteg magyar baromfi Angliába

Infostart
2007. február 5. 13:19
Nem Magyarországról fertőződtek meg a brit szárnyasok, állítja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ottani és a magyar fertőzött baromfitelepek között nem volt kereskedelmi kapcsolat.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint minden alapot nélkülöznek azok a hírek, amelyek szerint a Magyarországról exportált ludakról terjedt át a madárinfluenza azokra a Suffolk grófságbeli farmon tartott pulykákra, amelyek leölése most is folyik.

Dékány András az InfoRádiónak elmondta: a brit főállatorvos az uniós előírásoknak megfelelően megkereste és tájékoztatta magyar kollégáját a történtekről. Ahogyan korábban Magyarországon, a szigetországban is a madárinfluenza H5N1-es típusa pusztított, és London is azokat a lépéseket vezette be, mint Budapest.

A bejelentés nem lepte meg a szakembereket, hiszen másutt is ezt a vírustörzset regisztrálták és izolálták - tette hozzá a szóvivő.

Nem lehet összefüggés

A korábbi hírek arról szóltak, hogy mindkét farmnak a brit Bernard Matthews a tulajdonosa, Dékány András azonban úgy nyilatkozott, a férfi csupán tulajdoni résszel rendelkezik a két vállalatban.

A szóvivő hozzátette: éppen Bernard Matthewstól tudják, hogy Magyarországról se tojást, se vágott, se élő baromfit nem szállítottak a szigetországba, de máshová sem. Emellett Angliából sem érkeztek ilyen termékek Magyarországra.

Dékány András emlékeztetett: Szentesen tenyészállatokat tartottak, nem pedig feldolgozásra szánt szárnyasokat, Derekegyházon pedig napos és hetes ludak voltak, amelyek nem voltak sem szállítható, sem feldolgozható állapotban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást