Martonyi: gyengül a jogállam

InfoRádió / MTI
2007. február 3. 12:51
Magyarországon az elmúlt években rossz irányba fordultak a dolgok - jelentette ki a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke a Felelős kormány? című konferencián.

"Tudjuk azt, hogy Magyarországon az elmúlt években rossz irányba fordultak a dolgok. Morzsolódik, gyengül esztendők óta a demokratikus jogállam, sérelem éri az alapjogokat, alkotmány- és jogsértések sorozatára kerül sor, csorbulnak a független intézmények" - fogalmazott Martonyi János.

Az Orbán kormány külügyminisztere szerint a negatív fordulat azután történt, hogy az ország átjutott a gazdaság átalakításának nehezén, kiépült a piacgazdaság és létrejöttek a demokratikus intézmények.

Herczegh Géza akadémikus, nemzetközi jogász úgy vélte: a tavaly augusztus 20-ai eseményeket követő kormányzati magatartás, az, hogy senki nem vállalta a felelősséget, megmutatta, tovább élnek a pártállami idők.

Szabad György volt házelnök a Kossuth tér lezárására utalva azt hangsúlyozta: ezzel nem csak "alkotmánysérelem", de kegyeletsértés is történt, hiszen ott található a Rákóczi- és a Kossuth-szobor, és ott van az 1956-os emlékoszlop, a jelképes mártír sír is.

"Mi jogosítja föl a magyar kormányt arra, hogy ezt a teret elzárja népünk (...) elől?" - tette fel a kérdést.

A rendezvényen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Stumpf István volt kancellárminiszter és Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke.