Ombudsman: elfogadhatatlan, ami a Kossuth téren van

Infostart
2007. február 1. 07:14
Kínos és bizonytalan precedensnek tartja a Parlament előtti terület október 23. óta tartó lezárását az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, amellyel szerinte a BRFK a jogbiztonságot veszélyezteti. Takács Albert szerint elfogadható lenne egy ésszerű biztonsági zóna kialakítása.

A mostanra kialakult helyzet a jogbiztonság alkotmányos jogába ütközik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert szerint az, hogy a lezárás ilyen régen tart, már nem magyarázható közbiztonsági okokkal: a helyzet bizonytalanságot okoz az emberekben.

Hozzátette: a parlament épülete és az ott jelenlévők különleges státuszban vannak, biztonságuk védelme indokolhatja valamilyen védőövezet felállítását, de azt, hogy az egykor problémát okozó Kossuth tér egésze le van zárva, a jelenlegi szabályozás alapján elfogadhatatlan.

Takács Albert szerint a tér lezárása kevésbé érinti a gyülekezési és a véleménynyilvánítási szabadságot, hiszen az emberek ettől még kifejthetik gondolataikat, és gyülekezhetnek is a Kossuth tér lezárt részén kívül.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese azonban úgy véli, hogy egy ésszerű zóna fenntartása elfogadható és indokolható, a kialakult helyzet azonban nagyon nehezen védhető.

Ajánlások a rendőrségnek

A rendőrség sem személyi állományában, sem kiképzettségében nincs felkészítve az október 23-ihoz hasonló fellépésre: ilyen tömegrendezvényeken a rendzavarók izolálása, ártalmatlanná tétele nem egy közönséges, hétköznapi rendőr feladata - mondta Takács Albert.

Éppen ezért szükséges - és ezt a rendőrségnek szóló ajánlásban is megfogalmazzák - , hogy legyen egy olyan része a szervezetnek, amelyet felkészítettek a "közelharcra", a tömeges elfogás műveleteire - tette hozzá.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese elmondta: Magyarországon az összes be nem jelentett tüntetés és demonstráció jogellenes, ezért a rendőrség kötelessége ebben az esetben is ugyanaz, mintha erőszakos cselekmények keretében rendzavarás történik: az ilyen demonstrációt fel kell oszlatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Albert 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Takács Albert 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást