Lesz hol panaszkodni a kórházakra

Infostart
2007. február 1. 05:38
Néhány napon belül elkezdi munkáját a betegek érdekeit védő Egészségbiztosítási Felügyelet. A hatóság közzé teszi a megállapításait, egyúttal minőség, higiéniás viszonyok és más szempontok szerint is rangsorolja majd a kórházakat.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet nemrég kinevezett vezetője az InfoRádióban elmondta: el akarják érni, hogy az emberek fogyasztói magatartást tanúsítsanak az egészségügyben, a befizetett járulékok fejében várják el a minőséget.

Ebben szeretnénk partnerek lenni, másrészt állandó elemzésekkel, minőségi indikátorok alkalmazásával, a kórházak és más egészségügyi szolgáltatók minőség szerinti rangsorolásával tájékoztatni akarjuk a biztosítottakat - tette hozzá Kovácsy Zsombor.

Az ellenőrzések megállapításait a szervezet honlapján is közzéteszik.

A felügyelet vezetője példaként az Egyesült Királyságot említette, ahol nagy hagyománya van az intézmények rangsorolásának ellátási-, eredmény-, betegelégedettség- és higiénés szempontok, valamint a személyzet felkészültsége alapján.

Kovácsy Zsombor szerint ez az intézmények közötti versengést is elősegítheti.

Az apparátust mintegy 60 fősre tervezik, a végső cél pedig a színvonalas és biztonságos ellátás.Panaszkodni szabad

A felügyelet egyik feladata a betegek panaszainak kezelése lesz. Az észrevételeket jelenleg levélben lehet elküldeni, de később erre e-mailben is lehetőség lesz. Az intézmény védi a gyógyítókat is, ők is kezdeményezhetnek eljárást.

Kovácsy Zsombor hangsúlyozta: a rendszer minden anomáliáját igyekeznek majd orvosolni, mint amilyen az ellátásban bekövetkező hiba, tévedés, jogszabályok be nem tartása vagy a nem megfelelő hozzáállás.

Vannak dedikált feladatköreik is, például a várólistákkal kapcsolatos panaszok kezelése.

A felügyelet ellenőrzésének végén bírságot is kiszabhat, ennek maximális összege 10 millió forint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovácsy Zsombor a rangsorolásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovácsy Zsombor a panaszkezelésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást