Káosz jöhet, ha nem lesz megegyezés

Infostart
2007. február 1. 12:07
Jelenlegi is zajlik a tárgyalás az Egészségügyi Minisztérium és a vasutas szakszervezetek között a MÁV-kórházak átalakítása miatt tervezett sztrájk kapcsán. A szakszervezetek szerint szerzett jogaik sérülnek a kórháztörvény miatt.

A tárgyalás tétje: sztrájkolnak-e a MÁV dolgozók, vagy sem. A Vasutasok Szakszervezete pénteken 8 és 9 óra között tart figyelmeztető sztrájkot, a vasútegészségügyben dolgozók pedig 8 és 18 óra között csak az elégséges szolgáltatást biztosítják.

Az érdekképviseletek azért tiltakoznak, mert a szakminiszter tervei szerint a budai MÁV-kórház megszűnik, a szolnokit rehabilitációs és ápolási intézménnyé alakítják át, a budapesti pedig beolvad más intézménybe.

Utóbbi egyébként a több kórház összevonásával létrejövő Központi Közkórház része lesz. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Simon Dezső szerint az átalakítás sérti a vasutasok szerzett jogait.

Az ombudsman más véleményen van

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint kérdés, szerzett jognak tekinthető-e, ha valaki hozzászokott egy egészségügyi intézményhez.

Takács Albert úgy látja, azt kell vizsgálni, hogy az átszervezés után nehezebben jutnak-e egészségügyi ellátáshoz a MÁV dolgozók, vagy sem.

Nem szerzett jogról, hanem az egészséghez való jogról van szó. Az, hogy valakit a jól ismert kórházában ápolják, senkinek nincs joga - mondta.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint közel a megegyezés az érdekképviseletekkel.

Horváth Ágnes a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, szeptember óta folytatnak megbeszélést a vasutasok képviselőivel.

Az biztos, ha a szakszervezetek nem kapnak számukra megfelelő ajánlatot az egészségügyi tárcától, akkor a pénteki figyelmeztető sztrájk után jövő keddtől folyamatos lesz a sztrájkfelhívás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást