Gyógyszergyártók: falra hányt borsó

Infostart
2007. február 1. 11:07
Továbbra is fennmarad a szakorvosi receptre kiadott gyógyszerek túlfogyasztása, mert főként a családorvosok, és nem a szakorvosok által felírt gyógyszerek támogatási kulcsa csökkent. Ennek megváltoztatását javasolja a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége a közeljövőben összehívandó egyeztető fórumon.

Fontos az egészségügy reformja, de csakis megfelelő előkészítés és szakmai konzultáció után, ezért is javasolták az érintettek a fórum összehívását - mondta el az InfoRádióban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.

Bogsch Erik hozzátette: a fórum legfontosabb témája a biztonságos gyógyszerellátás, amely a jelenlegi helyzetben nem biztosított.

A másik jelentős kérdés a gyógyszeripar ügye: komoly erőfeszítésekkel sikerült kilábalni a tőkeszegénységből, a magyar gyógyszeripar jelenleg versenyképes, és a gazdaság egyik húzóágazata. Nagy hiba lenne ezt ellehetetleníteni - mondta Bogsch Erik.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint csak néhány új készítmény törzskönyvezésére lenne szükség, mert a magyar piac rendkívül jól ellátott.

Bogsch Erik közölte, azért javasolják az egyeztetést, hogy ésszerű lépések történjenek, bár hozzátette: évek óta tesznek indítványokat arra, hogy miként lehetne a gyógyszerkasszát a költségvetés keretein belül tartani, de ebből a kormányzat nem fogadott meg semmit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást