Áremelkedések: mintha január elseje lenne

Infostart
2007. február 1. 12:56
Csütörtöktől drágulnak a távolsági busztarifák, a vonatjegyek és az áram. A januárinál olcsóbban, de tavalyhoz képest még mindig többért utazhatunk a BKV járataival az agglomerációba.

Távolságtól és kedvezménytől függően 6 és 30 százalék közötti mértékben emelkedik februát 1-jétől a vonatjegyek és bérletek ára.

Egy teljes árú 50 kilométeres utazás az eddigi 468 helyett 560 forintba kerül, száz kilométerre pedig az eddigi 1.090 forint helyett 1.210 forintért utazhatunk.

A távolsági buszjegyek 6 százalékkal kerülnek többe, a bérletek ugyanakkor valamennyivel olcsóbbak lesznek.

A BKV jegyei és bérletei már januártól drágultak, az agglomerációban élők viszont jobban járnak: a közlekedési cég és a főváros megállapodása nyomán ugyanis a Budapest közigazgatási határán kívül érvényes HÉV- és autóbuszjegyek és -bérletek csak 13,5 százalékkal drágulnak a tavalyi árakhoz képest, ez pedig jóval kevesebb, mint a januárban életbe lépett változás.

Február elsejétől drágul az áram is. A legutóbb tavaly augusztusban változtatott tarifához képest csütörtöktől 4,6, illetve 4,5 százalékkal lesz magasabb a villanyszámla fogyasztástól függően, az éjszaka használt villamos energia ára 7,9 százalékkal emelkedik; a szektor dolgozóinak pedig valamivel több mint 5 százalékkal kell többet fizetniük az áramért.