Szabadulnának tulajdonosaik a panellakásoktól

Infostart
2007. január 31. 13:09
A kormányzati megszorító intézkedések hatására egyre többen igyekeznek eladni lakótelepi lakásaikat, ezek iránt azonban meglehetősen kicsi a kereslet. Egyes budai negyedekben az ipari technológiával épült lakások őrzik értéküket.

Az elmúlt hetekben, hónapokban főleg a nagyobb területű panellakásokat kínálják megvételre tulajdonosaik.

Az ilyen lakásokra korábban sem volt nagy kereslet, most azonban mindenki igyekszik menekülni az emelkedő energiaköltségektől: egy panellakás távfűtési költsége télen 20-30 ezer forintra is rúghat, míg ez egy hasonló alapterületű téglalakásban 8-10 ezer forint - mondta az InfoRádiónak a Duna House ingatlanközvetítő cég elemzési vezetője.

Kisebbe vagy kifelé indulnak

Murányi Ákos hozzátette: a panellakók általában kisebb lakásba költöznek vagy elindulnak az agglomeráció, az olcsóbb külvárosok felé. Sokan vitatják, hogy ez történne, hiszen ismeretes, hogy a panelből nem nagyon van menekülés: ez a legolcsóbb lakástípus a kínálatban.

Az, hogy sikerül-e megszabadulni a panellakástól, attól is függ, melyik lakótelepen van - mondta az elemző.

Budapest jobb lakótelepein (Gazdagrét, Pók utca) amelyek a nyolcvanas évek végén épültek, piacképesebbek lehetnek a lakások, mivel ezek jobb minőségűek - közölte Murányi Ákos.

A szakértő szerint lényeges az is, hogy folyik vagy készül-e rekonstrukció az adott lakótelepen.

Az alacsony árak miatt közép- vagy hosszútávon a lakóközösség összetétele is megváltozhat, de lakótelepek kiürülésétől, illetve gettósodástól még nem kell tartani - tette hozzá Murányi Ákos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást