Egy falunyi újszülött eshet áldozatául az Egészségügyi Minisztériumnak?

Infostart
2007. január 31. 07:36
A "Támogatás születendő gyermekeinkért" Lombikbaba Közhasznú Alapítvány több mint tízezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a kormányzat ne csökkentse le a társadalombiztosítás által támogatott lombikbébi-beavatkozások számát. A támogatás megvonásával a harmadik beavatkozás 600 ezer forintba kerüne a házaspároknak.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy az Egészségügyi Minisztérium átgondolja a novemberben már napvilágot látott tervet. Az alapítvány kuratóriumának alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezet megvalósulása esetén jóval kevesebb gyermek születne.

Laborczy Éva hozzátette: a harmadik beavatkozás a szülőknek 300-380 ezer forintba kerülne, a gyógyszeres kezelés ára pedig 150 ezer forinttól kezdődik, és határa a csillagos ég.

Elmondta: jelenleg 1 millió fogamzás korban lévő párnak 100 ezer gyermeke születik évente, a szám 2 százalékát tették ki a lombikbabák. A támogatás megvonása után 1200-zal eshet vissza a számuk, amely egy falu lakosságának felel meg.

Elmondta azt is, hogy az öt beavatkozás alatt a fogamzás esélye csaknem 80 százalékos volt, ha a próbák száma kettőre csökken, akkor az esély 40-45 százalékos lesz.

A házaspárok költsége a harmadik beavatkozás alkalmával 600 ezer forintra emelkedhet, ha a kormány csökkenti a lombikbébi beavatkozások támogatását - mondta a Budai Meddőségi Centrum főorvosa.

Mint mondta, egy hete jelentősen, csaknem 60 ezer forinttal emelkedtek a gyógyszerköltségek, ezeket pedig a szülőknek már az első beavatkozásnál is maguknak kell finanszírozniuk. A gyógyszeres kúra így legalább 260 ezer forintba kerül.

Ha az állam az eddigi öt helyett csak két beültetést támogat, akkor a 307 ezer forintos kezelést is ki kell fizetniük.

Erre sokaknak lehet szüksége, Koncz János szerint ugyanis átlagosan 3,3, azaz négy beavatkozást kell elvégezniük az anyákon.

Annak ellenére, hogy a budai centrumnál jobb mutatókat egyik európai meddőségi központ sem tud felmutatni. Míg Európában az első beültetés sikerességére 25 százalék esély van, addig Budán ezt a számot sikerült feltornászni 30 százalékra.

A szakember elmondta azt is, hogy ha a gyermekre váró anya betölti a 33. életévét, el kezd csökkeni az esélye a fogantatásra. 40 éves kor felett pedig drasztikusan romlik a termékenység.

Arra a felvetésre, hogy a mesterséges megtermékenyítésen átesett nők esetében gyakoribb az ikerterhesség és a koraszülés, azt mondta: a nagyobb siker érdekében egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek vissza az anyába. Emiatt emelkedik az ikerterhesség aránya, amely maga után vonja a koraszülést is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Budai Meddõségi Centrum fõorvosa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az alapítvány kuratóriumának alelnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást