A gazdasági tárca felülvizsgáltatná a kazánokat

Infostart
2007. január 30. 15:49
Négyévenként kötelezővé tenné bizonyos háztartásokban a kazánok és légkondicionálók energetikai felülvizsgálatát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A kazánok és légkondicionáló berendezések energetikai felülvizsgálatáról szóló rendelet-tervezetnek egy 2002-ben alkotott uniós ajánlás ad alapot.

Az irányelv tehát - mint a neve is mondja - nem kötelező, de a magyar kormány tervei szerint az energetikai jellegű lakásfelújításokra kiírt pályázatok esetében előnyt élveznek majd azok, akik rendelkeznek a felülvizsgálatot igazoló tanúsítvánnyal.

Kijelenthetjük azonban, hogy az átlagos lakásban, illetve családi házban lakók fellélegezhetnek: rájuk nem vonatkoznak majd az előírások.

A javaslat szerint ugyanis kizárólag a 20-100 kW névleges teljesítményű olaj- és széntüzelésű kazánokat, valamint a 100 kW-nál nagyobb gázkazánokat kell majd négyévente ellenőriztetni.

Egy átlagos családi házat legfeljebb 20 kW-os kazánnal lehet fűteni, a felülvizsgálat a becslések szerint a 4 millióból mindössze 120 ezer háztartást érint.

A légkondicionálók esetében pedig a 12-150 kW teljesítményűeket kell először üzembe helyezéskor, majd pedig 4 évente bevizsgáltatni. Úgyhogy ez sem mondható tömegproblémának, hiszen ilyen berendezések csak luxusvillákban működnek.

A felülvizsgálat díja a tervezet szerint kazánok esetében négyévente 32 ezer forint lenne, légkondicionálók esetében ennél több: 40-120 ezer forint.

És hogy mindennek mi a jelentősége? Nos, az ellenőrzések nem a biztonságot szolgálják, hanem az a céljuk, hogy a berendezések megfelelő hatékonysággal működjenek.

A kormányrendelet a már felszerelt kazánok esetében 2008 januárjában lép hatályba, a meglévő légkondicionáló berendezések első energetikai felülvizsgálata pedig 2010 januárjában lesz esedékes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást