Közel tízezer libát öltek le Derekegyházán madárinfluenza-gyanú miatt

Infostart
2007. január 29. 10:47
Madárinfluenza miatt a teljes libaállományt, 9400 libát öltek le a Derekegyháza melletti Ördöngösi tanyán szombaton. A mintát elküldték a nemzeti referencialaboratóriumban, eredmény 2-3 nap múlva várható.

Pénteken késő délután a Derekegyház, Ördöngösi tanya libatartó telepen lévő 4 hetes állományban olyan idegrendszeri tüneteket észleltek néhány állaton, amelyeket valószínűleg a madárinfluenza vírusa okozott.

A hatósági állatorvosok másnap reggeli a helyszíni kórbonctani vizsgálatai alapján a baktériumos fertőzés lehetősége is felmerült, de a betegség nem volt igazolható. A madárinfluenza fokozott gyanúja miatt azonban szombaton reggel az állomány, mintegy 9400 liba leölését kellett elrendelni.

A mintát haladéktalanul elküldték a nemzeti referencialaboratóriumba, a vizsgálatok még folynak - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A környéken 1 km-en belül 4 tanya található 367 baromfival, 3 km-en belül 29 tanya 535 baromfival. A baromfikat megvizsgálták, tünetmentesek.

Még ma tárgyal a védelmi bizottság

Az ördöngösi tanyán tartott állományban néhány állat viselkedése, táplálkozási szokásai megváltoztak, ez pedig gyanúra adott okot - mondta az InfoRádiónak a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Kaszás Mihály hozzátette, a védelmi bizottság még ma összeül, hogy meghatározza a teendőket az egy és 3 kilométeres megfigyelési zónákon belül.