Nincs igény a rendőrség romákat támogató pályázatára

Infostart
2007. január 28. 07:21
Évek óta senki sem jelentkezik a Fejér megyei rendőrségnek arra a pályázatára, amellyel cigány fiatalokat terelnének a rendőri pályára. A program sikertelenségét a rendőrség sem érti, hiszen nemcsak ösztöndíjat adnak a jelentkezőknek, hanem további támogatást is a lakhatásukhoz és a ruházkodásukhoz.

A rendőr-főkapitányság most ismét megpróbálkozik a toborzással - tudtuk meg R. Szabó Ágnes szóvivőtől.

Elsősorban Fejér megyei fiatalokat várnak, de mivel a pályázati kiírásban ez a kikötés nem szerepel, a máshol lakók is beadhatják a jelentkezési lapjukat.

A rendőrség biztosítja a támogatott diákok lakhatási és étkezési költségeit, évente 25 ezer forintot adnak ruházkodásra, tanszersegélyt is nyújtanak a nyertes pályázónak, valamint a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjat is.

A követelmények első hallásra szigorúnak tűnhetnek, bár nem térnek el attól, amit mindenkinek fel kell mutatni, aki rendőr-szakközépiskolában akar tanulni.

A pályázónak gimnáziumban vagy szakközépiskolában kell tanulnia az utolsó három évfolyam valamelyikén. A bizonyítványában nem szerepelhet bukás, és tanulmányi átlagának meg kell haladnia a 3,5-öt.

Magyar állampolgárnak kell lennie és rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, valamint vállalnia kell, hogy fegyveres szolgálatra lép. A kifogástalan életvitelt és a büntetlen előéletet nem csak az ő esetükben, hanem a hozzátartozóik és a velük egy háztartásban élők esetében is vizsgálja a rendőrség. Emellett egy egészségügyi alkalmassági vizsgán is át kell esniük.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a pályázatot azért írta ki, mert szerintük a rendőrség összetételében tükröződnie kell a társadalom összetételének. A hirdetményre azonban évek óta nem jelentkezett alkalmas pályázó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást