Világörökség lehet Komárom-Révkomárom erődrendszere

InfoRádió / MTI
2007. január 26. 19:55
Magyarország és Szlovákia benyújtotta közös kérelmét a Komárom-Révkomárom erődrendszernek az UNESCO Világörökség Listájára való felvételéhez.

A terjedelmes jelölési dokumentáció magyar és szlovák szakértők több éves közös munkája eredményeként készült el, és térképek, fotók és összehasonlító tanulmányok egészítik ki.

A közös jelölésről szóló államközi megállapodást január 15-én Révkomáromban írta alá Magyarország és Szlovákia.

Az UNESCO Világörökségi Listán jelenleg öt szlovák és nyolc magyarországi helyszín szerepel. Magyarország 1985-ben csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló, 1972-ben született Világörökségi Egyezményhez.

A magyar helyszínek közül jelenleg Budapest (a Duna-parti látkép, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete), Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó/Neusiedlersee kultúrtáj és a Tokaji történelmi borvidék része a világörökségnek.

Közülük a Aggteleki cseppkőbarlang Szlovákiával, a Fertő-tó vidéke pedig Ausztriával közös jelöléssel került fel az UNESCO világörökségi listájára.