Bokros: kivenni az egészségügyet a politikai homokozóból

Infostart
2007. január 26. 21:06
Indokolt a magánbiztosítók versenye az egészségügyben - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az egészségbiztosítási reformról szóló konferencián.

A Közép-európai Egyetem vezérigazgatója szerint a reformnak három célja van: a gyógyító szolgáltatások minőségének javulása, a hozzáférés esélyegyenlőségének fokozása, és a szolgáltatások költséghatékonyságának növelése.

Azért kell több biztosító az egy helyett, mert a három cél együttesen akkor érhető el, ha a szolgáltató versenyezni kezd - indokolt Bokros Lajos.

A pénzügyi szakember hangsúlyozta: a biztosítók közötti verseny nem lehet korlátlan, azt a szolidaritás érdekében pontosan és finoman szabályozni kell. Az új finanszírozási rendszer alapkérdése, hogy az új biztosítókra az országos egészségbiztosító mellett vagy helyett van szükség.

Bokros Lajos szerint problémás lehet az alap, illetve a kiegészítő ellátáscsomag meghatározása, hiszen az önkényesen meghúzott határvonal a politikai erők állandó játékszerévé válhat. Kérdés az is, hogyan lehet jól meghatározni az induló csomagokat, és megakadályozni a rendszer gyakori felülvizsgálatát.Bokros Lajos azt ötpilléres finanszírozási rendszer kialakítását javasolta. Az egészségügyi szolgáltatás öt legfontosabb csoportja a megelőzés és egészségvédelem, a háziorvosi szolgálat, a járóbeteg-szakellátás, a kórházi gyógyítás, illetve a rehabilitáció és ápolás.

A finanszírozásé pillérei a központi költségvetés, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a kötelező, majd az önkéntes magánbiztosítás, illetve a fogyasztói társfinanszírozás.

A megelőzést a központi költségvetés állná, a többit pedig célszerű több csatornán keresztül, egyidejűleg finanszírozni - tette hozzá Bokros Lajos.

"Mindenhol a legolcsóbbat részben az OEP téríti, részben a kötelező magánbiztosítás. Ha nem a legolcsóbbat választja a beteg, az OEP helyett az önkéntes magánbiztosítás lép be" - vázolta elképzeléseit a szakember.

Bokros Lajos szerint a rendszer előnye, hogy mindenki nagyjából egyenlő eséllyel férhet hozzá a szolgáltatásokhoz, az OEP nem válogat, hanem a legolcsóbb ellátás rá eső részét finanszírozza.

"Nem kell bajlódni azzal sem, hogy mi az a szolgáltatás, ami állampolgári jogon jár, és mi az, amiért a magánbiztosító fizet. Így az egészségügyet, mint játékszert ki lehet venni a politikai homokozóból" - fogalmazott Bokros Lajos a konferencián.