Gusztos: legyenek főállásúak a parlamenti képviselők!

InfoRádió / MTI
2007. január 25. 10:53
A képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményezi a szabad demokrata Gusztos Péter. A politikus főállássá tenné a parlamenti képviselőséget.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter azt szeretné elérni, hogy drasztikusan szigorítsák az összeférhetetlenségi szabályokat, és így kizárólagos főállássá tegyék a parlamenti képviselőséget.

A liberális politikus elmondta: javaslata értelmében a parlamenti mandátum az önkormányzati képviselőséggel, a polgármesteri poszttal, valamint a megyei közgyűlésben betöltött elnöki tisztséggel is összeférhetetlen lenne.

Az országgyűlési képviselők nem folytathatnának más kereső foglalkozást, díjazást kizárólag tudományos, oktatói vagy művészeti munkáért fogadhatnának el.

Gusztos Péter hangsúlyozta: megszüntetné azt a lehetőséget is, hogy parlamenti képviselők állami, önkormányzati gazdasági társaságokban vezető tisztséget, vezető testületi, felügyelő bizottsági tagságot vállaljanak.

Gusztos Péter szerint a költségtérítési botrány után a javaslattal lehetne visszaállítani a magyar parlament becsületét.