Mégis olcsóbb lesz a HÉV-bérlet

InfoRádió / MTI
2007. január 24. 16:01
Az idén pótolja az agglomerációs közlekedés tarifáinak támogatásához hiányzó forrásokat a kormány - mondta a közlekedési tárca államtitkára.

Garamhegyi Ábel a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: a hosszú távú megoldás érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az érintett településekkel.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány döntése több mint 1,2 milliárd forintos kiadást jelent; ebből 600 milliót a főváros biztosít, a fennmaradó részt a gazdasági tárca keretéből, illetve egyéb forrásból teremtik elő.

A tájékoztatón kiosztott dokumentumok szerint a tanulói és a nyugdíjas HÉV-bérlet - tizenöt kilométeres távolságig - február 1-jétől 1.488 forintba kerül; ugyanezért a bérletért 2006-ban 1.311, ez év januárjában pedig 4.240 forintot kellett fizetni.

Csak semmi diszkrimináció

Ingyenesen használhatja a budapesti tömegközlekedési eszközöket az Európai Unió minden 65. életévét betöltött állampolgára.

A BKV Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: ezt nem a közlekedési társaság, hanem egy kormányrendelet határozza meg.

Schimmer Erzsébet hozzátette, hogy az utazás a 65 év feletti magyar állampolgárok és külföldről hazatelepült magyar származásúak számára is ingyenes.

A BKV az utazási kedvezmény biztosításához nem kap az államtól külön támogatást.