Horváth Ágnes: "Inkább könyveljük el rossz befektetésként"

Infostart
2007. január 24. 06:34
Miért szűnnek meg olyan kórházi részlegek, amelyeket nemrég építettek vagy újítottak fel? Mi lesz az állás nélkül maradó egészségügyi dolgozókkal? Hogyan kompenzálják a gyermekorvosokat a 18 év alattiak vizitdíj-mentessége miatt? A többi mellett ezekre a kérdésekre válaszolt az InfoRádióban Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A regionális egészségügyi tanácsok átalakíthatják a megszűnő kapacitások 20 százalékát járóbeteg ellátássá. Ezeket az átalakításokat a minisztérium uniós forrásokból támogatja majd - mondta el Horváth Ágnes.

Az egészségügyi tárca államtitkára hozzátette: segítik majd azokat az egészségügyi dolgozókat, akik egy átalakuló, vagy megszűnő intézményben dolgoztak.

A felújított részleg nem lehet szempont

Azzal kapcsolatban, hogy sok intézményben újonnan felépített vagy felújított és korszerű műszerekkel ellátott részlegek szűnnének meg, Horváth Ágnes azt mondta: minden kórházban van olyan részleg, amelyet nemrég hoztak rendbe. Ezért ez nem lehetett szempont.

"Inkább könyveljünk el rossz befektetésként bizonyos összegeket, minthogy fenntartsuk ezt a rosszul működő rendszert" - jelentette ki az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy az ilyen intézményekből kikerülő modern műszereket műszerbörzék keretében akarják eljuttatni azokra a helyekre, ahol szükség lehet rájuk.

Kompenzálják a házi gyermekorvosokat

Az államtitkár arról is beszélte, hogy a 18 év alattiak vizitdíj-mentessége miatt kompenzálja az állam a házi gyermekorvosokat. A rendelet egy-másfél héten belül megjelenik erről.

A politikus a vizitdíj-fizetéssel összefüggő szemléletváltozás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte, ha a beteg egyszer már fizetett, akkor már nehezen hajlik arra, hogy még egyszer fizessen.

Ráadásul ha pénzt adott a szolgáltatásért, akkor jogosan várhatja el, hogy a nyolc órakor kezdődő rendelés valóban nyolc órakor kezdődjön el, és ha például fél tízre jelentkezett be egy rendelésre, akkor fél tízkor jusson be oda.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást