Madárinfluenza gyanúja Csongrád megyében

Infostart
2007. január 23. 11:36
Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Csongrád megyei lúdtartó telepen - közölte Süth Miklós országos főállatorvos a Földművelésügyi Minisztériumban. A gyanú szerint 30-40 állat betegedhetett meg, eredmény két-három napon belül várható.

Megerősítette a madárinfluenza gyanúját az országos főállatorvos. Süth Miklós ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre csak gyanúról van szó, hiszen még nem sikerült azonosítani a vírust.

A főállatorvos szerint végleges eredmény két-három napon belül várható, ám a gyanút alátámasztja, hogy a közeli patakon nemrég hatalmas vadkacsaállomány pihent meg.

A hatóságok már kijelölték az 1-3, illetve 10 km-es megfigyelési zónát, ezen belül eddig nem találtak gyanús állatokat.

Hétfőn a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára közölte: a Csongrád megyei telepen 3300 ludat tartottak, melyek közül több a napokban elpusztult.

Benedek Fülöp közölte: az elhullott állatok kórbonctani vizsgálata is megtörtént, amelynek nyomán a vizsgálatot végző állatorvosok megerősíthetőnek ítélték a madárinfluenza gyanúját. A legutóbbi helyszíni jelentés szerint hétfő reggelre újabb állatok pusztultak el az állományban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást