Bármit elszámolhatnak a képviselők?

Infostart
2007. január 23. 11:18
Az Állami Számvevőszék nem vizsgálja, hogy a képviselőknek kifizetett költségtérítések mögött valóban azok az összegek szerepelnek-e, amelyeket átalányban elszámolnak. A szervezet feladata a jogszabályok betartásának ellenőrzése.

Az elmúlt ciklusban összesen közel 5 milliárd forintot vettek fel a parlamenti pártok képviselői költségtérítésként, úgy tűnik azonban, azt egy szervezet sem ellenőrzi, hogy valóban annyit költöttek-e a honatyák, amennyit bevallottak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden évben ellenőrzi a költségvetés végrehajtását, vagyis azt, hogy a zárszámadás hiteles és megbízható-e - mondta az InfoRádiónak a szervezet főigazgatója.

Ez azonban csupán szabályszerűségi ellenőrzés: az ÁSZ csak azt vizsgálja, a végrehajtásnál a jogszabály előírásai szerint jártak-e el - tette hozzá Bihari Zsigmond.

Ennek során ellenőrzik a képviselők költségtérítéseit is, az ÁSZ-nak azonban nem feladata azt vizsgálni, hogy valóban annyit költöttek-e a képviselők, amennyit visszaigényeltek. Az ÁSZ számára a képviselők nyilatkozata a mérvadó - mondta a főigazgató.

Bihari Zsigmond szerint az általános szabályozási gyakorlat az, hogy a képviselők kiadásaikat számlákkal igazolva veszik igénybe a költségtérítést, ebben az esetben azonban a parlament máshogy döntött.

Az Állami Számvevőszék vezetője nem tudta megmondani, ha az övék nem, akkor vajon mely szervezetnek feladata a térítések jogosságának vizsgálata. Bihari Zsigmond szerint ezt a parlament etikai bizottsága végezheti el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást