Válaszolt a kancellária az augusztus 20-i tragédiával kapcsolatos vizsgálatra

InfoRádió / MTI
2007. január 22. 20:39
A kormány már elrendelte, illetve előkészítette azokat az intézkedéseket, amelyeket az ombudsmanok javasoltak az augusztus 20-i vihar után - áll a Miniszterelnöki Hivatal válaszában, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének jelentésére küldött a kancellária. A tűzijáték elején kitört viharban öten meghaltak, több száz ember pedig megsérült.

A Kormányszóvivői Iroda által közzétett dokumentumban hangsúlyozzák: a kabinet pontosította a nemzeti és állami rendezvények előkészítésének, operatív irányításának rendjét.

Emellett újraszabályozta a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem közötti együttműködés rendjét. A kancellária közölte: előkészítettek több más, a veszélyek előrejelzésére és megelőzésére szolgáló rendeletet is.

A Lenkovics Barnabás és Takács Albert által hivatalból végzett vizsgálat szerint sorozatos hibák voltak a tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában, és megállapította, hogy a tűzijáték megrendelője, a Miniszterelnöki Hivatal az elsőszámú felelős a történtekért.