Nem lesz több a visszaváltható palack

Infostart
2007. január 22. 17:00
Nem tartják teljesíthetőnek azt a jogszabályt az üdítőital-gyártók, amelynek alapján január 1-jétől termékeik 7 százalékát újratölthető palackokban kell forgalomba hozni. Évi 30-40 millió forintot veszíthetnek.

"Nem lehet végrehajtani a törvény előírásait: az ásványvíz ipar termékeinek literenként számolva jelenleg maximum 1,5 százalékát tudná újratölthető csomagolásba tölteni az előírás szerinti 7 helyett" - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ásványvízgyártók Szövetségének elnöke.

Fehér Tibor szerint az újratölthető palackok piacképtelenek és korszerűtlenek, hiába állítják egyesek, hogy ez a jövő útja. A szervezet elnöke elmondta: a gyártók technikailag sincsenek felkészülve a változtatásra, hiszen nem állnak rendelkezésre az újratölthető csomagoláshoz szükséges anyagok.

Nem számít törvénysértésnek, ha a gyártó vagy a forgalmazó nem tudja teljesíteni az előírást: ebben az esetben azonban egyik sem mentesül a termékdíj fizetése alól. Ez a komolyabb gyártóknak körülbelül 30-40 millió forintjába kerülne évente - tette hozzá Fehér Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást