Horn: vissza kellene vonni a vizitdíjat

InfoRádió / MTI
2007. január 21. 11:04
Horn Gyula szerint nem kellene bevezetni a vizitdíjat, mert elfogadhatatlan a "népnevelési célú pénzbeszedés". A volt miniszterelnök erről a Vasárnapi Híreknek adott interjúban beszélt.

"Ne röstelljük elvetni azt, ami rossznak bizonyult. Így például, vonjuk vissza vizitdíjat. Ugyanis elfogadhatatlannak tartom a pusztán népnevelési célú pénzbeszedést" - mondta a szocialista politikus.

Horn Gyula az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ennek hibái és az általa okozott gondok rendkívül kedvezőtlenek mind az MSZP, mind a kormány számára.

A politikus úgy látja: a mára kialakult helyzet megérett az érdemi változtatásokra, ezért fordulatot javasolt a reform kezelésében. Ennek részeként az eddig történeket a reform kezdeti szakaszának kellene tekinteni, a 2007-es esztendőt arra kellene szánni, hogy a szükséges intézményrendszert és a jogi hátteret megteremtse a kormány.

A volt miniszterelnök szerint a több-biztosítós rendszert csak nagyon alapos előkészítéssel szabadna bevezetni.

Fidesz: a koalíció a felelős

Kizárólag az MSZP és az SZDSZ parlamenti képviselői tehetnek arról, hogy az embereknek vizitdíjat kell fizetni - reagált a Fidesz szóvivő-helyettese.

Cser-Palkovics András hozzátette: a Fidesz szerint a vizitdíj rossz az embereknek, ezért továbbra is arra szólítják fel a kormányoldalt, hogy vonja azt vissza.