Jelentősen visszafogják a HÉV-bérletek drágulását

Infostart
2007. január 19. 10:57
A fővárosi önkormányzat és a gazdasági tárca közös javaslata szerint csak 13,5 százalékkal emelkednének a buszokon és a HÉV-eken az agglomerációs településekre érvényes tavalyi tömegközlekedési bérletárak. Január elsején egyes esetekben 400 százalékkal emelkedtek a tarifák.

Fogarasiné Deák Valéria, Pest megyei szocialista képviselő az InfoRádióban elmondta: összesen 1,2 milliárd forintos keretet alakítanak ki arra, hogy az egyes esetekben négyszeresére drágult Budapest környéki HÉV-bérletek árát elfogadható mértékűre csökkentsék.

A kormánypárti politikus olyan javaslatra számít, ami a diákok kedvezményes bérletei árainak mintegy 400 százalékos emelkedését 10 százalék körülire viszi vissza.

A pénzt legnagyobb részben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium biztosítja, de tesz hozzá a Fővárosi Önkormányzat és a pénteki javaslat szerint a költségek tíz százalékát kérik az érintett települési önkormányzatoktól - tette hozzá a képviselő.

Fogarasiné Deák Valéria szerint még nem tudni, mikortól csökkenhetnek a bérletek árai.

Mindenképpen csökkennek az árak

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a távirati irodának azt mondta: a javaslat megvalósulásához arra van szükség, hogy az érintett 16 település februártól mintegy 100 millió forinttal hozzájáruljon a járatok finanszírozásához.

A politikus hangsúlyozta: bérletárak a települési hozzájárulás nélkül is jelentősen csökkennek. A javaslat fontos eleme, hogy nemcsak a tanuló-, hanem a nyugdíjasbérletek is olcsóbbak lennének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást