Az okmányirodát az interneten sem lehet megkerülni

Infostart
2007. január 18. 16:20
Legalább egyszer fel kell keresni egy okmányirodát annak ellenőrzéséhez, hogy rendelkezik-e valaki egészségbiztosítási jogviszonnyal. Erre azért lehet szükség, mert áprilistól már az orvosok is visszakereshetik, hogy jogosultak-e betegeik az OEP-finanszírozott ellátásra.

Várhatóan április elsejétől működik az a rendszer, amelyben az orvosok ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e betegeik az egészségügyi ellátásra.

Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára korábban azt mondta: fontos, hogy az emberek már most ellenőrizzék, fizették-e utánuk a társadalombiztosítási járulékot.

"Bárki meg tudja tekinteni az ügyfélkapun keresztül, hogy van-e jogosultsága. Ott egyedi azonosítóval ellenőrizhetők a jogosultsági adatok, ezt érdemes megtenni" - fogalmazott az államtitkár.

Ezek szerint a magyarország.hu kormányzati portálon az egyik jobboldali ablakból indítható ügyfélkapun ellenőrizhetik az érdeklődők Társadalombiztosítási Azonosító Jelük, vagyis TAJ számuk érvényességét és biztosítotti jogviszonyuk meglétét.

Az ügyfélkapuba való belépéshez regisztrációra van szükség. Az ügyfélkapu ablakában található Regisztráljon! felszólításra kattintva három lehetőséget kínál a portál. Ideiglenes regisztrációt, melyet 30 napon belül egy okmányirodában kell személyesen hitelesíteni, elektronikus aláírással véglegesített regisztrációt, valamint okmányirodai bejelentkezést a személyes regisztrációhoz.
Az InfoRádió riportere az ideiglenes regisztrációt választotta. Ebben a lehetőségben a regisztrálónak meg kell adnia nevét, nemét, születési helyét és idejét, anyja nevét, állampolgárságát és működő e-mail címét (ami ha nincs, újabb regisztrációt igényel egy szolgáltató honlapján) valamint, hogy milyen felhasználónévvel és jelszóval kíván a továbbiakban az ügyfélkapura belépni.

A sikeres regisztráció után az ügyfél e-mailen, megadott címére kapja meg a belépéshez szükséges jelszót. A levél néhány percen belül megérkezik, és aktiválva a regisztrációt, az ügyfél már be is léphet.

Ám ha rákattint az OEP szolgáltatásaira, kiderül: "Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ügyfélkapu szolgáltatásait csak véglegesített ügyfelek használhatják!" Így nem ellenőrizhető az adott TAJ-szám érvényessége.

Tehát a regisztráció hitelesítéséhez, hacsak nincs elektronikus aláírása az ügyfélnek - amelyhez egyebek mellett egy minősített tanúsítványra van szüksége, amelynek ára szolgáltatótól függően évente akár 20 ezer forint is lehet - mindenképpen be kell fáradnia egy okmányirodába.

Ha ezt már megtette, és korlátozás nélkül képes használni az ügyfélkapu lehetőségeit, már biztosítotti jogviszonyát is ellenőrizheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást