Augusztustól egy évre lezárják a Szabadság hidat

Infostart
2007. január 18. 06:47
Augusztus 20-án még jár a villamos a Szabadság hídon, a következő naptól viszont majdnem egy évig le lesz zárva - tudta meg az InfoRádió. A híd felújítási terve elkészült, a kivitelezésre a napokban írták ki a pályázatot.

Elkészült a Szabadság híd felújításának engedélyezési terve. Sulek János, a tervezést végző Főmterv Rt. igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta, hogy a napokban kiírták a kivitelezői pályázatot, amelynek elbírálása után, várhatóan augusztus 21-én lezárják a hidat.

A kiskörúton már hamarabb is megindulnak építkezések, ezért arra kell számítani, hogy a Kálvin téren korlátozzák a villamosok forgalmát, de magán a hídon a tömegközlekedés az augusztus 20-i ünnepségek idején még működni fog.

Sulek János közölte, hogy a korábban kezdődő Kálvin téri közműkiváltási munkák miatt a gépkocsiforgalmat már augusztus 20-a előtt kitiltják a hídról. A lezárást jó előre táblák jelzik, hogy ne alakuljanak ki dugók a Gellért téren és a pesti oldalon.

Egy év lesz

A 47-es és a 49-es villamost a Petőfi hídon és az Erzsébet hídon pótolják, és kialakult már a 2-es villamos pótlásának a rendje is. A hídrekonstrukció 10-11 hónapig tart, ám ennél több idő is rendelkezésére áll a kivitelezőnek, mert az előtte levő Kálvin tér átépítési ideje hosszabb lesz.

A felújítás alatt ugyanis folyamatosan építik a 4-es metró Vámház téri és Kálvin téri megállóit is. A hídfelújítás a közúti és a vasúti pálya átépítését, valamint az alattuk lévő hossztartók és kereszttartók cseréjét jelentik elsősorban, amelyet még a II. világháború után, roncsokból pótoltak.

Saját maga alatt bontja a hidat

Sulek János szerint a kivitelezés bonyolult lesz, mert ahogy fogalmazott: a kivitelezőnek saját maga alatt kell elbontania a hidat. Reményei szerint, ha elkészül a rekonstrukció, akkor 30-50 évig nem kell majd hozzányúlni a statikai elemekhez.

A felújítás költségeiről Sulek János nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy versenyidőszak van, a pályázók most készítik el árajánlataikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schulek János, a rekonstrukciót tervezõ Fõmterv Rt. igazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást