A megszorítások elérték az idősotthonokat is

Infostart
2007. január 18. 06:33
Egy januári kormányrendelet szerint az emelt szintű idősotthonok egy lakó után évi kétszázezer forinttal kevesebb állami támogatást kapnak, mint tavaly. Magyarországon 11 ezer 500 ember él ilyen intézményben.

A Népszabadság arról ír, hogy a megszorítások elérték az idősotthonokat: egy januárban életbe lépett kormányrendelet szerint az emelt szintű intézmények egy lakó után évi kétszázezer forinttal kevesebb állami támogatást kapnak, mint tavaly. Emiatt sokan a visszaminősítést választják. A cikk emlékeztet arra, hogy országszerte csaknem 800, idősek számára tartós elhelyezést biztosító intézmény működik, több mint 45 ezer idős embernek nyújtva ellátást. Közülük 11 500-an emelt szintű otthonban élnek. Ezeknek az intézményeknek azonban jóval kevesebb pénz jut január elsejétől. A lap megkereste a szociális tárca főosztályvezetőjét, és különböző idősotthonok vezetőit kérdezte.

Elkészültek az első hírek a Jupiterről - adja hírül a Magyar Nemzet. Az első felvételeket százmillió kilométerről készítette a New Horizons űrszonda, amely a tervek szerint 2015-ben éri el a Naprendszer peremét, s közelíti meg a Plútót. Miután felmérte az égitestet, tovább száguld, és az ötödik űreszköz lesz, amely kijut a csillagközi térbe. A lap a New Horizons űrszonda történetét eleveníti fel.

Jön az ingyenes nettévé - adja hírül a Napi Gazdaság. Az ingyenes internetes telefonálást lehetővé tévő Skype két létrehozója, a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis internettelevíziós vállalkozást alapított Joost néven. Kezdetben csak számítógépekkel lesz elérhető a szolgáltatás, de hosszabb távon a tévékészülékekre is átkerülnek majd a műsorok. A Skype-hoz hasonlóan: a felhasználó ingyenesen letölthet egy szoftvert - ez a tesztelés végső fázisában van -, amellyel az Interneten keresztül hozzáférhet a szolgáltató által kínált tévécsatornákhoz.

Szárnyal Kína gazdasága - ebből Magyarország is profitálhat - írja a Világgazdaság. A cikk arról számol be, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezdett tegnap az ázsiai országgal, hogy egy új, átfogó egyezmény szülessen a 27 országot tömörítő unió és a világ legnépesebb állama között. A tárgyalások akár két évig is eltarthatnak, bár nem adtak határidőt a befejésre. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a kínai gazdasági növekedésből így hazánk is profitálhat, hiszen a régióban Magyarország jelenti Kína "hídfőállását".

A Pénzcentrum internetes lap arról ír, hogy egy bankszámla megnyitás ugyan játszi könnyedséggel megy bárkinek, ám a számla megszüntetése, vagy a bankváltás már jóval nagyobb feladat. A gazdasági portál külföldi kitekintést ad: hogyan működik a rendszer az Egyesült Államokban, és emlékeztet a hazai törekvésekre is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást