Fideszes javaslat a pénzügyi manipulációk ellen

InfoRádió / MTI
2007. január 17. 15:29
Törvényjavaslatot nyújt be a költségvetési manipulációk megakadályozása érdekében a Fidesz.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a hét pontból álló javaslat egyebek mellett megtiltaná a kötelező maradványképzést, előírná, hogy az államnak a befogadott számlákat 30, uniós esetekben 60 napon belül ki kell egyenlítenie.

Az indítvány emellett havi előrejelzést tenne kötelezővé a legfontosabb makroszámokról, előírná, hogy a közszférában negyedévente nyilvánosságra kell hozni a lejárt tartozásokat, a költségvetési és a makromutatók manipulálását pedig a számviteli fegyelem megsértéséhez hasonló bűncselekménynek nyilvánítaná.

A volt pénzügyminiszter hozzátette: azt is javasolják, hogy a közszférából származó bevételek után a vállalkozóknak csak akkor kelljen befizetniük az áfát, ha már megkapták a pénzt.

Kékesi Tibor (MSZP) azt mondta: "azzal, hogy a Fidesz meglévő jogszabályi helyek módosítását javasolja, lényegéban elismeri, hogy a kormány eddig sem és értelemszerűen a jövőben sem trükközni fog, hanem a meglévő előírásokat és a törvényi lehetőségeket használja, használta ki, amikor a költségvetést próbálta kordában tartani".

Közölte: az idei volt az utolsó év, amikor a maradványképzéssi előírással élni kellett, "jövőre nem lesz ilyen előírás".

Az adóslistára nincs szükség, a költségvetés nyilvános adatokat tartalmaz - mondta Kékesi Tibor.