Beszerezhetetlen gyógyszert ajánlanak az orvosok?

Infostart
2007. január 17. 16:46
Előfordulhat, hogy az orvosok olyan gyógyszert írnak majd fel, amely nem is kapható a patikákban - hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerész Kamara. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint ez nem okoz komoly gondot.

Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerész kamara alelnöke hozzátette: nem csak nem létező gyógyszerek vannak a kötelezővé tett rendszerben, de sok helyen a legolcsóbb készítmények hiánycikkek, hiszen azoknak eddig alig volt forgalmuk.

Mint mondta, a gyógyszer-gazdaságossági törvény előírja az orvosoknak, hogy a legolcsóbb készítményeket írják fel a betegeknek. Ehhez egy szoftvert is kapnak, amely alapján kiválaszthatják a gyógyszert.

Ezek közül sok azonban nem található meg a patikákban, és ha mégis keresi valaki, akkor kiderül, hogy beszerezhetetlen.

Az alelnök kifogásolta, hogy a lista összeállításakor senki nem vizsgálta, hogy a patikaszerek beszerezhetők-e.

A gyógyszert pedig a beszerezhető készítmények listájáról csak akkor törlik, ha két évig nem forgalmazza a gyártó.Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az InfoRádióban úgy reagált, hogy a nehezen beszerezhető gyógyszerek listán való szerepeltetése kevés problémát okozhat, mert a program szürke színkóddal jelöli azokat a legolcsóbb készítményeket, amelyeknek nagyon alacsony a forgalmuk.

Ha az orvos ilyet szeretne felírni a betegnek, akkor megoldás lehet, hogy nem ikszeli be a nem helyettesíthető rubrikát. Ebben az esetben, ha a patikának nincs raktáron ez a készítmény, akkor ajánlhat másikat - érvelt Molnár Barbara.

Ha nem beszerezhető az olcsóbb gyógyszer, akkor a beteg kaphatja a drágábbat. Az ÁNTSZ ellenőrzi majd, hogy a gyógyszert valóban nem lehetett-e kapni a nagykereskedelmi forgalomban - tette hozzá.

A szóvivő szerint másik megoldás lehet, ha az orvos hatóanyagot ír fel a receptre, és a patika a saját készlete alapján ajánlja a legolcsóbb készítményt.

Molnár Barbara felhívta a figyelmet arra, hogy a patikusnak arra is lehetősége van, hogy ha adott hatóanyagban nem a legolcsóbb készítményre szól a recept, akkor ajánlhatja helyette az olcsóbbat.

A szóvivő hangsúlyozta: a listán szereplő fantomkészítmények száma minimális, és tovább dolgoznak a kiszűrésükön.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Barbara
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hávelné Szatmári Katalin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást