"A rendszer elérheti tűrőképességének határát"

Infostart
2007. január 17. 06:39
Bár az új jogszabályok szerint a háziorvosoknak tájékoztatniuk kell a betegeket arról, hogy melyik a legolcsóbb gyógyszer a betegségére, a páciens dönthet úgy, hogy nem azt választja, hanem egy drágábbat.

Azt még nem lehet tudni, hogy hogyan szankcionálható az a háziorvos, akinek a betegei inkább a drágább készítményeket választják - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke.

Kertai Aurél hangsúlyozta: az orvosnak tájékoztatnia kell a betegét a legolcsóbb készítményről, de ha a beteg nem ezt választja, akkor alá kell íratni vele egy papírt, amelyben elismeri, hogy ő kérte a drágább készítményt.

A háziorvosi szekció hozzátette: a beteg még a patikában is dönthet úgy, hogy a felírt patikaszer helyett egy ugyanolyan hatóanyagú, de másik készítményt kér.

Kertai Aurél elmondta azt is: "ha további forrásmegvonások érintik a háziorvosokat, a rendszer elérheti tűrőképességének határát". Hangsúlyozta: egy háziorvosi praxisnak ki kell fizetnie az orvos és a nővér bérét, valamint egy félállásban foglalkoztatott írnok és egy takarító közalkalmazotti fizetését.

Mindez önmagában kitesz annyit, amelyre a társadalombiztosítási támogatás már nem elegendő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kertai Aurél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást