Vissza kell vinni a német szemetet

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 16:19
Vissza kell vinni a Németországból illegálisan beszállított bálázott hulladékot, mert egyetlen magyarországi hulladékdepóban sem lehet lerakni a beszállított szemetet. A szállítás költségeit a feladónak kell biztosítania.

A Németországból beszállított szemét nem számít "zöld listás" hulladéknak, és vissza kell szállítani a feladás helyére, a feladó költségén - mondta a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségének igazgatója.

Az európai uniós és az azokkal kompatibilis magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a Németországból behozott hulladékot Magyarországon el lehessen helyezni - tette hozzá Jeszták Lajos.

A jogszabályok szerint a magyarországi hulladéklerakóba csak olyan anyagot lehet elhelyezni, ami már semmire sem hasznosítható: a szerves anyagot ki kell válogatni a kommunális szemétből, és minden újrahasznosítható anyagot ki kell válogatni, mert az nem rakható le a szemétdepóba.

Jobban megéri, mint elégetni

Németországban a bálázott, előválogatott hulladék megsemmisítése nem elégetésnek, hanem hasznosításnak minősül, mert hőenergiát állítanak elő belőle.

Jeszták Lajos elmondta: mivel az égetésért is fizetnie kell a hulladék tulajdonosának, az valószínűleg úgy vélte, megéri számára az égetési díjnál alacsonyabb összegért Magyarországra hozatni mint zöldhulladékot.

Az igazgató információi szerint az itthon illegálisan szétválogatott hulladéknak azt a részét, amely Magyarországon nem értékesíthető, továbbszállították volna, valószínűleg Romániába.