Nem hagyták jóvá a BKV vezérigazgatójának szerződését

InfoRádió / MTI
2007. január 16. 20:11
Jogértelmezési vita miatt nem hagyta jóvá a BKV Zrt. igazgatósága Antal Attila vezérigazgató megbízási szerződését. Közben bejelentették, hogy az év végéig átvilágítják a céget a versenyképesség javítása érdekében.

A távirati iroda fővárosi politikusokra hivatkozva azt írta: a közlekedési társaság igazgatóságának az az álláspontja, hogy a vezérigazgatót munkaviszony keretében kell alkalmazni.

A cégtulajdonos Fővárosi Önkormányzat közgyűlése azonban decemberben úgy döntött: megbízás alapján foglalkoztatják Antal Attilát.

Korábban városházi jogászok azt mondták: a gazdasági társaságokról szóló törvény tavaly úgy módosult, hogy egy cégvezetővel munkaszerződést nem, csak megbízási szerződést lehet kötni.

Közben a BKV-nál működő legnagyobb érdekképviseleti szövetség elnökhelyettese közölte: kezdeményezték a bértárgyalások elkezdését, és azt kérték a cég vezetését, hogy tegye hozzáférhetővé az egyeztetéshez szükséges adatokat.Az év végéig teljeskörűen átvilágítják a BKV-t a cég versenyképességének javítása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának szabad demokrata tagja elmondta: a tulajdonos fővárosi önkormányzat megbízása, illetve finanszírozása alapján, az Európai Beruházási Bank alapelvei alapján világítják át a közlekedési vállalatot.

Dancs Gábor hozzátette: Budapest nemzetközi tendert ír ki a BKV átvilágítására. A politikus hangsúlyozta: ezzel párhuzamosan már zajlik a cég szervezetének vizsgálata is, amit Antal Attila új vezérigazgatója rendelt el.

Közben a gazdasági bizottság hozzájárult, hogy a BKV 3,6 milliárd forintos folyószámla-hitelt vegyen fel, amely az első féléves működést biztosítja.