Egyre nagyobb a Fidesz előnye

Infostart
2007. január 16. 06:35
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint tovább csökkent az MSZP szavazóbázisa, így most kétszer annyian voksolnának a Fideszre, mint a nagyobbik koalíciós pártra.

A december második hetében készült közvélemény-kutatás adatai szerint a választók 36 százaléka a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re, 3 százaléka az MDF-re, 2 százaléka pedig a szabad demokratákra szavazna.

A biztos pártválasztók 59 százaléka a Fideszt, 28 százaléka a szocialistákat támogatja. Az MDF és az SZDSZ egyaránt 4 százalékon áll, vagyis egy "most vasárnapi" választáson nem kerülnének a parlamentbe.

A Gallup felmérése szerint az MSZP a legnagyobb veszteséget a vidéki nagyvárosokban és a 30 és 39 év közötti korosztályban könyvelhette el. A Fidesz vidéken és a 30-49 éves korosztályban erősödött, Budapesten viszont támogatókat vesztett.

Általános rosszkedv

Az ország gazdasági helyzetének megítélése rendkívül kedvezőtlen, a választókorú népesség 89 százaléka tartja azt rossznak, és minden negyedik válaszadó szerint nagyon rossz.

A megkérdezettek 77 százaléka úgy látja, hogy a kormány által bevezetett megszorító csomag miatt családja megélhetési lehetőségei idén rosszabbak, mint amilyenek tavaly voltak.

Ötvenkilenc százalékuk szerint helyzetük 2007 folyamán tovább romlik majd. A kormányfő munkájának megítélése a novemberi javulást követően ismét romlott, a válaszadók 63 százaléka negatívan ítéli meg tevékenységét.

A Gyurcsány Ferencet kedvezően megítélők száma az eddig mért legalacsonyabb értékre, 22 százalékra esett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást