A vasutasok is sztrájkolnak majd a MÁV-kórházért

Infostart
2007. január 16. 13:01
Országos sztrájkra készül a Budai MÁV Kórház megszüntetése és a Szolnoki MÁV Kórház átalakítása ellen a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete. A sztrájkhoz valószínűleg csatlakoznak majd a vasutas szakszervezetek is.

Sztrájkbizottságot alakít, és sztrájkra készül a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete, amelyben a vasutasok is részt kívánnak venni - mondta InfoRádiónak a csoport ügyvezető alelnöke.

A vasúti törvény deklarálja, hogy a vasútegészségügy elkülönült és egységes rendszer, ehhez képest megindultak az ágyszámokkal kapcsolatos megbeszélések a regionális egészségügyi tanácsoknál a MÁV-kórházakkal kapcsolatban is - hangsúlyozta Prókay Sándorné.

A szakszervezet ügyvezető alelnöke hozzátette: az egészségügyi miniszter kórház-átalakítási javaslatáról csak az internetről értesültek. A tervezet szerint a budai intézményt megszüntetné, a szolnokit pedig elfekvővé alakítaná a minisztérium.

A szervezet többször kezdeményezett tárgyalásokat a tárcával, és a megbeszélésen nem vitatták, hogy 10-15 százalékos ágyszám-leépítésre szükség van a vasútegészségügyben is, javaslatukra azonban egy hónapja nem kaptak választ - tette hozzá Prókay Sándorné.

Éppen ezért a múlt héten azonnali meghallgatást kértek a minisztertől, de elfogadhatatlan választ kaptak: Molnár Lajos szakmai érvek nélkül csupán annyit közölt, tarthatatlan, hogy "az utca mindkét oldalán van kórház" - mondta a szakszervezet képviselője.

Hátsó szándék, nem a betegek érdeke


A szakszervezet nem elégedett az indoklás nélküli miniszteri kijelentéssel, miszerint a Budai MÁV Kórházra nincs szükség. A tagok továbbra is úgy gondolják: szó sincs a betegek érdekeiről, a cél a nagyszerű helyen fekvő telek megszerzése.

"Felelősséggel kijelentem, hogy a Budai MÁV Kórház Magyarország tíz legjobb kórháza között van" - mondta Prókay Sándorné.

A Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi tanácsnak kell döntenie a Budai Máv Kórház sorsáról - mondta az InfoRádiónak az egészségügyi tárca államtitkára, aki nem válaszolt egyértelműen arra, hogy miért nem javasolt a miniszter egy ágyat sem az intézménynek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást