Mikola ingyenes inzulint akar

InfoRádió / MTI
2007. január 14. 12:51
A Fidesz nem ért egyet azzal, hogy a cukorbetegeknek térítési díjat kell fizetniük az inzulinért - mondta Mikola István az InfoRádióban. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke arra kéri a tárcát, hogy az gondolja át még egyszer az inzulin a 300 forintos "dobozdíját".

A volt egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ez a készítmény 1925 óta ingyenes, és hogy Magyarországon mintegy hatszázezer cukorbeteg él, akik nagyon sokat költenek gyógyszerekre.

Mikola István szerint a költséghatékonyság sem magyarázhatja a készítmény dobozdíját, hiszen egy cukorbeteg csak annyi inzulint vásárol, amennyire szüksége van.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke válaszában azt hangsúlyozta: nemcsak az inzulin, hanem minden eddig térítésmentes gyógyszer után fizetni kell háromszáz forintot. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rászorulók ez alól továbbra is mentesülnek, mert a közgyógyellátás keretében nekik továbbra is ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Az inzulin ingyenessége hétfőn szűnik meg. A cukorbetegség kezelésére szolgáló szerért ezentúl 300 forintot kell fizetni. Az Egészségügyi Minisztérium ennek ellentételezésére a diabéteszeseket felmentette a vizitdíjfizetés kötelezettsége alól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Mikola Istvánnal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást