Százezer forint felett lesz a tandíj

InfoRádió / MTI
2007. január 12. 18:22
Alapképzésben várhatóan 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forint lesz a fejlesztési részhozzájárulás a bevezetés első évében, ettől kismértékben csak a Semmelweis Egyetem szeretne eltérni - közölte a rektori konferencia elnöke. A hallgatói önkormányzatok konferenciája felszólítja a felsőoktatási intézmények hallgatói képviselőit, hogy szavazzanak "nem"-mel a tandíjra.

Alapképzésben 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forint lesz a fejlesztési részhozzájárulás - döntött a rektori konferencia. Molnár Károly elnök emlékeztetett: korábban azt javasolták az intézményeknek, hogy az első évben, 2008-ban legyen egységes a tandíj összege és egy év tapasztalatait összegezve tekintsék majd át a fizetendő összeget.

Egyedül a Semmelweis Egyetem jelezte, hogy kismértékben szeretnének eltérni ettől, amit a túljelentkezéssel, a karok népszerűségével indokoltak. Az intézményeknek egyenként január 15-ig kell tájékoztatniuk a minisztériumot az összegről, ami várhatóan bekerül a felvételi tájékoztatóba.

A tandíj tapasztalatait a rektorok szerint először értékelni várhatóan 2008-ban lehet, s akkor térnek vissza a kérdésre. A rektori konferencia ugyanakkor csak ajánlást tehet, e kérdésben az intézmények maguk döntenek.

A hallgatók tiltakoznak

Közben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Választmánya felszólította "valamennyi magyarországi felsőoktatási intézmény hallgatói képviselőit, hogy a tandíj összegének meghatározásakor szavazzanak nemmel a szenátusi üléseken a tandíj bármilyen mértékére".

A HÖOK álláspontja szerint ugyanis amennyiben a felsőoktatási törvény alapján az egyes intézményekben bevezetik a tandíjat, annak a lehető legmagasabb hányadát, de legalább a törvényben meghatározott ötven százalékot hallgatói ösztöndíjakra kell fordítani - közölte Miskolczi Norbert elnök.

A HÖOK felhívja a figyelmet, hogy a tandíj mértékét a törvény alapján a felsőoktatási intézmény állapítja meg, így az intézmény szenátusa hivatott meghatározni az összeget. Az intézmények rektorai ebben a kérdésben nem dönthetnek önállóan.