Mikola: "óriási visszakozás van" a kormányban

Infostart
2007. január 12. 21:52
A Fidesz szakpolitikusa, Mikola István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: "óriási visszakozás van, legszívesebben visszavonnák már az egész javaslatot". Korábban Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette: a kórházlistával és ágyszámokkal kapcsolatban az egészségügyi miniszter csak az alapjavaslatot tette meg, és az a normális, ha a vélemények alapján az eredetitől eltérő javaslat születik majd.

A Fidesz szakpolitikusa, Mikola István az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak mindössze egy hetük van a konszenzusos döntés kialakítására, ezért "nem képesek szakmailag elfogadható megegyezésre jutni, így újra kell tárgyalni" a kérdést.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta: ekkora léptékű változáshoz társadalmi támogatottság kell. "A kormány szétrúgta a kamarákat, nem volt kíváncsi senkinek a véleményére, elvadította az egész szakmát. Mindenki szembefordult az egészségügyi reformmal" - vélekedett Mikola István.

Az ellenzéki politikus szerint hónapokra lenne szükség csak a reformfolyamat előkészítésére, amit nem lehet lóhalálában végigvinni. A kórházaknak 2007-re nincs finanszírozási szerződésük. Vissza kell vonni a lovakat. A döntéshez térségi, népegészségügyi adatokat is figyelembe kell venni" - hangsúlyozta Mikola István.