Még három évig marad az autópálya-matrica

InfoRádió / MTI
2007. január 12. 15:55
A személyautók számára 2010-ig fennmarad a matricás rendszer, az után vezetik be az elektronikus díjfizetést - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón. Garamhegyi Ábel közölte azt is, hogy a díjfizetést 2007. április 1-jével az autópályák mellett kiterjesztik az olyan autóutakra, amelyekkel van párhuzamos alternatív alsóbbrendű út.

Még három évig, azaz 2010-ig matricás rendszerben közlekedhetünk a magyarországi autópályákon, azt követően vezetik be az elektronikus díjfizetést - jelentette be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A díjfizetést viszont már idén április elsejétől egyes autóutakra is kiterjesztik. Felsmann Balázs szakállamtitkár közölte: a jelenlegi kormány előterjesztés egy keretszabály, és egy rendelet módosításával kell tisztázni, hogy mely autóutak kerülnek majd a matricás rendszerbe, ez a hétfőn kezdődő szakmai egyeztetéseken alakul ki.

A szakállamtitkár hozzátette, hogy az elektronikus díjfizetés rendszeréről szóló előterjesztést is egy hónapon belül a kormány elé viszi a GKM, amely a rendszer magánbefektető általi üzemeltetésének szolgáltatás bérleti konstrukcióját tartalmazza.

A nehéz tehergépjárművekre ez év áprilisától már mintegy 1.000 kilométer hosszúságú főútra is kiterjed a matricás rendszer, ami az idén 1,7 milliárd forintos díjbevétel-növekedést eredményez.