"Igazságos az útdíj"

Infostart
2007. január 12. 07:17
A gazdasági tárca több gyorsforgalmi utat fizetőssé tenne áprilistól, annak ellenére, hogy az állampolgárok egyszer már megfizették az utak megépítését. A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke jogosnak tartja a döntést.

Hiába fizették már meg a polgárok az utak megépítését, azok akkor még nem ebben a formában készültek el: az utak rekonstrukciója most is tart, ezért pedig újra fizetni kell - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

A felújított utak magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak: közlekedési szempontból biztonságosabbak, és gyorsabban lehet rajtuk közlekedni, a jobb szolgáltatást pedig meg kell fizetni, elsősorban azoknak, akik használják - tette hozzá Horváth Zsolt Csaba.

A külföldiek is autóznak a magyar utakon, ők azonban eddig nem fizettek ezért, míg a magyar állampolgároknak sok európai országban nem díjmentes az úthasználat, Ausztriában például nemcsak az autópályákon, hanem az elsőrendű utakon is fizetni kell - mondta a közlekedési hatóság elnöke.

Most készültek el azok a tervek, amelyek alapján valóban korszerű közlekedésfejlesztés indulhat meg, és ennek az is része, hogy meghatározzák, mely utak lesznek fizetősek áprilistól, és hogyan tudják majd az ellenőrzéseket végrehajtani - közölte Horváth Zsolt Csaba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást