Gyurcsány: ez csak a kezdet

InfoRádió / MTI
2007. január 12. 19:54
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kórházlistával és ágyszámokkal kapcsolatban az egészségügyi miniszter csak az alapjavaslatot tette meg, és az a normális, ha a vélemények alapján az eredetitől eltérő javaslat születik majd. A Fidesz szakpolitikusa, Mikola István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: "óriási visszakozás van", a kormány "legszívesebben visszavonná már az egész javaslatot".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint Molnár Lajos egészségügyi miniszter kórházlistával és ágyszámokkal kapcsolatos javaslata csak kiindulópont, amelyet vita követ majd, melynek során változni fog a tervezet.

A kormányfő úgy vélte: az eddig elhangzott álláspontok között több is van, amely megfontolásra érdemes, mert "hozzátesz, pontosít, korrigál". Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az egészségügyi miniszter által a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak elküldött javaslat csupán megnyitott egy folyamatot.

Megegyezés regionális szinten

A miniszterelnök szerint a kormány figyel a kritikákra, érdemes megfontolni a kórházigazgatók, polgármesterek, és parlamenti képviselők véleményét is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a javaslatnak illeszkednie kell a reformfolyamat egészének filozófiájába és logikájába, valamint ennek részeként csökkentenie kell a területi különbségeket egy régión belül.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, garantálni akarják, amit a törvényben ígértek, vagyis, hogy 30-35 kilométeren belül mindenki kórházba juthat. A miniszterelnök szerint az lenne a legjobb, ha regionális szinten megegyezés születne.

"Az odamondogatás, üzengetés a szakmai vitát nem segíti, nem visz közelebb a megegyezéshez. Ne tekintse senki tabunak a vitát, számoljanak, érveljenek, mert szakmai alapon kell dönteni" - jelentette ki a kormányfő.A Fidesz szakpolitikusa, Mikola István a kormányfő szavaira reagálva az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: "óriási visszakozás van, legszívesebben visszavonnák már az egész javaslatot".

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak mindössze egy hetük van a konszenzusos döntés kialakítására, ezért "nem képesek szakmailag elfogadható megegyezésre jutni, így újra kell tárgyalni" a kérdést.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere hangsúlyozta: ekkora léptékű változáshoz társadalmi támogatottság kell. "A kormány szétrúgta a kamarákat, nem volt kíváncsi senkinek a véleményére, elvadította az egész szakmát. Mindenki szembefordult az egészségügyi reformmal" - vélekedett Mikola István.

Az ellenzéki politikus szerint hónapokra lenne szükség csak a reformfolyamat előkészítésére, amit nem lehet lóhalálában végigvinni. A kórházaknak 2007-re nincs finanszírozási szerződésük. Vissza kell vonni a lovakat. A döntéshez térségi, népegészségügyi adatokat is figyelembe kell venni" - hangsúlyozta Mikola István.