Századvég: mélyponton az MSZP támogatottsága

InfoRádió / MTI
2007. január 11. 14:57
Az MSZP-re idén január elején a teljes választókorú népességnek mindössze 18 százaléka szavazna, ez 2001-óta a párt legalacsonyabb támogatottságát jelenti - írta a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense legfrissebb felmérését összegző elemzésében. A kormány további munkáját többen támogatják, mint ellenzik.

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense legfrissebb felmérése szerint 2001 óta nem volt olyan alacsony az MSZP támogatottsága, mint jelenleg.

A teljes választókorú népesség 18 százalékos aránya a politikai pártoktól való elfordulást és a politikával szembeni elégedetlenséget is tükrözi - állapította meg az elemezés, ami a Fidesznél is a támogatottság négyszázalékos csökkenését mutatta ki.

Az MSZP támogatottsága novemberhez képest a hibahatárt jócskán meghaladó mértékben, hat százalékponttal csökkent. Az MSZP támogatottságát továbbra is a lassú, de folyamatos erodálódás jellemzi - állapította meg a Századvég.

A Fidesznek is csökkent a támogatottsága

Január elején a Fidesz összes megkérdezett körében érvényes támogatottsága a tavaly év végi 30-ról 26 százalékra csökkent.

Az MDF a biztos szavazó pártválasztók körében továbbra is a parlamenti küszöb fölötti, hat százalékos támogatottságot mutat. Az SZDSZ támogatottsága viszont valamivel a küszöbérték alatt, négy százalékon áll.

A bizonytalanok és passzívak aránya ugyanebben az időszakban 14 százalékról 25 százalékra növekedett.Az esetleges kormányváltással kapcsolatban viszont arra a kérdésre, hogy mi lenne jobb, ha a mostani kormány maradna hivatalban, vagy ha kormányváltás lenne, a megkérdezettek mindössze 36 százaléka jelezte a kormányváltás szükségét, míg 47 százalék a jelenlegi kormány munkájának folytatását gondolta jobbnak.

A biztos szavazók körében is a jelenlegi kormány hivatalban maradását támogatják többen, de itt a két szembenálló véleménycsoport aránya lényegesen kiegyenlítettebb. Számokkal kifejezve ezt azt jelenti, hogy 47 százalék szerint maradjon a kormány, míg 42 százalék azt mondja, legyen kormányváltás.

A Fidesszel is elégedetlenek

A kormány és az ellenzék munkáját a megkérdezettek túlnyomó többsége - 63 százaléka - negatívan ítélte meg. Bár mindkét nagy párt választóinak többsége inkább pozitívan vélekedik az általa támogatott politikai oldal munkájáról, az elégedetlenek száma azonban már az egyik oldalon sem elhanyagolható, mivel a Fidesz táborában is a Fidesz munkájával elégedetlenek aránya a novemberi 17 százalékról januárra 27 százalékra nőtt.

A rokonszenv növekedését egyetlen politikus esetében sem lehetett tapasztalni, csökkent viszont Semjén Zsolt (5 ponttal), Demszky Gábor (3) és Orbán Viktor (3) népszerűsége. Gyurcsány Ferenc rokonszenv-indexe továbbra is rendkívül alacsony, 38 ponttal a lista utolsó előtti helyén áll - írta a Századvég és a Forsense elemzése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazsó Ferenc az MSZP támogatottságáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazsó Ferenc kutatási igazgató a kormányváltó hangulat hiányáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást