Perelik az álrabot

InfoRádió / MTI
2007. január 11. 17:17
Elkészült a vádirat annak a férfinak az ügyében, aki egy másik, jogerősen elítélt férfi helyett töltött le az arra kiszabott szabadságvesztés-büntetést. A dublőr feladta magát, a csalót még nem sikerült elfogni.

Többrendbeli közokirat- és magánokirat hamisítással, bűnpártolás vétségével vádolja a Kecskeméti Városi Ügyészség Békési Zoltánt, aki a jogerősen elítélt Lukács István helyett töltötte le a börtönbüntetést - mondta a városi ügyészség helyettes vezetője.

Békesi Zoltán elsőrendű vádlott, a vádirat szerint, több alkalommal a másodrendű vádlott nevét írta az elé tett okiratokra, és Lukács István helyett letöltötte a kiszabott büntetést - mondta Német Zsolt.

Az álrab a kiszabott egy év 10 hónap helyett kedvezménnyel 11 hónap után szabadult 2006 nyarán Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága augusztusban egy bejelentés alapján tudta meg, hogy aki szabadult, az nem volt azonos azzal a személlyel, akinek a szabadságvesztést le kellett volna töltenie, ezért mindkét férfi ellen elfogatóparancsot adott ki.

Békési Zoltán feladta magát, Lukács Istvánt azonban eddig még nem sikerült megtalálni. Ha rendőrkézre kerül, először le kell töltenie a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztését, majd a hamarosan induló perben mint felbujtó ülhet a vádlottak padjára.

Az eset után vizsgálatot indító illetékes szervek nem találtak több álrabot.