Legalább húsz százalékkal drágul a kenyér

Infostart
2007. január 11. 07:16
A sütőipari cégek február elején várhatóan legalább ötödével emelik az árakat. A szakszövetség szerint ez átlagos szám, lesz, aki talán többet tud kiharcolni magának. Lapszemle.

A Népszabadaság azt írja, hogy megszűnik az inzulin ingyenessége, a készítmény háromszáz forintos térítési díj ellenében hozható el a patikákból. Ugyanakkor várható, hogy a cukorbetegeknek elengedik a vizitdíjat.

Jó néhányan érezhetik igazságtalannak, hogy az inzulinért fizetni kell, ugyanis ez a szer 1925 óta ingyenes. Fövényi József, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológus főorvosa szerint a betegekre a cukorbajt kísérő társbetegségek kezelése rója az igazán nagy terhet, hiszen a szükséges készítmények nem szerepelnek a közgyógyellátási gyógyszerlistán, így a rászorulók is teljes áron jutnak hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a minimális térítési díj bevezetését költséghatékonysági szempontok indokolják.

A Magyar Nemzet közlése szerint tizedével nőtt a multik súlya a magyar gazdaságban, és már eléri a GDP 40 százalékát - állapítja meg egy most közzétett Ecostat-tanulmány.

Közben a kormány arra törekszik, hogy e körben további befektetéseket ösztönözzön. Erre a célra két év alatt 35 milliárd forintot fordított a költségvetésből, de jelentős összeget tesznek ki az adó- és egyéb kedvezmények is.

Kérdés tehát, hogy mindezek figyelembevételével pozitív vagy negatív a mérleg.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Samsung jászfényszarui gyárának bővítését jelenti be pénteken a gazdasági miniszter.

A tárca jelenleg mintegy ötven külföldi befektetővel folytat tárgyalásokat. Ha e tervek megvalósulnak, akkor 3,7 milliárd euró értékű működő tőke érkezik Magyarországra, amely 12 ezer munkahelyet teremt.

Az Index azt írja, hogy másfél hónap leforgása alatt két helyen találtak földgázt Magyarországon: november közepén a Hajdú-Bihar megyei Penészleken, az elmúlt napokban pedig a Csongrád megyei Makó térségében jártak sikerrel a próbafúrások.

A bányászati hivatal adatai szerint tizenegy cég összesen 210 szénhidrogén-kutatási engedéllyel rendelkezik, e cégek több mint háromnegyede két társaság kezében van.A Világgazdaságban olvasható, hogy a sütőipari cégek várhatóan a jövő hónap elején legalább egyötödével emelik az árakat.

A szakszövetség szerint ez átlagos szám, lesz, aki talán többet tud kiharcolni magának.

Az ugyanakkor már biztosnak tűnik, hogy a pékeket kiszolgáló hazai malomipar még januárban öt-hét százalékos emelést hajt végre.

A liszt és a kenyér árának jelentős növelését alapvetően a 30 ezer forint feletti tonnánkénti búzaárak kényszerítik ki, de a pótlólagos energiadrágulás is megdobja az árakat.

A portfolio.hu azt írja, hogy London West End, Hong Kong és Párizs a világ három legdrágább irodapiaca egy munkahelyre vetítve. A régióban Moszkva vezet.

A DTZ 2007-ben tizedik alkalommal jelenteti meg az irodabérleti költségekről készített globális felmérését, amely ezúttal 48 ország, illetve terület 134 üzleti kerületének idevágó adatait tartalmazza.

A sorrend alapját az egy munkaállomásra jutó adatok képezik, mivel ezek pontosabban tükrözik a bérleménnyel járó költségeket. 2007-ben összességében várhatóan folytatódik a növekedés: a 134 helyszín 75 százaléka esetében valószínűleg emelkednek az irodabérleti költségek, míg 22 százalék esetében nem várható változás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást