Ön mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez?

Infostart
2007. január 9. 07:55
Január 10-ig egy átlagos brit polgár pontosan annyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint egy átlagos kenyai egész évben.

A globális szennyezés és a károsanyag-kibocsátás terén egyre nagyobb különbség van a fejlett és a szegény államok között, a következményektől azonban ez utóbbiak szenvednek leginkább.

Egy nemzetközi környezetvédő szervezet nemrég közölt egy úgynevezett klímanapatárt, amely szerint Nagy-Britannia 10 nap alatt annyi széndioxidot bocsát ki, mint más ország egy év alatt.

Nem meglepő, de a legszegényebbek, például Csád, Afganisztán, vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság gyakorlatilag semennyi széndioxiddal nem károsítja a környezetet.

India, amelyben többször annyi ember él, mint Nagy-Britanniában, egy hónap múlva éri be a szigetországot a kibocsátás terén. A briteket mindössze 20 ország előz meg a listán, köztük a vezető olajtermelők, mint például az Egyesült Államok. Jobban teljesít azonban 164 ország.

Egy átlag britre ugyanis 10 nap alatt 0,26 tonnányi széndioxid-kibocsátás jut. A világ legszegényebb 738 millió embere nem járul hozzá a klímaváltozáshoz, hatásaitól azonban ez az embercsoport szenved a legjobban.

A felmérés készítői szerint minden évben 160 ezer ember hal meg a globális felmelegedés hatásai miatt, köszönhetően az árvizeknek, a szárazságnak, az éhínségnek és különböző betegségeknek.