"Rossz irányba teszünk lépéseket"

Infostart
2007. január 4. 07:20
Kirívóan magas Magyarországon a munkára rakódó terhek aránya, ami lassítja a gazdaság növekedését, egyben veszélyezteti a kormány kiigazítási programját - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bár a fejlesztési tervek elvei közt szerepel, hogy a foglalkoztatási terheket csökkenteni, míg a vagyon szerepét növelni kell, jelenleg ezek a tervek nem teljesülnek - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.

Magyarországon az EU-átlaghoz képest is kirívóan magas a munkára rakódó terhek aránya, míg az unióban ez 40 százalék, és a visegrádi országokban is csak 42-43, Magyarországon eddig 50 százalék volt és 54-re emelkedett - mondta Csermely Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Egyelőre nincsen szó arról, hogy ebben konvergálnánk az EU-hoz, sőt, a rossz irányba teszünk lépéseket" - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.

Ahhoz, hogy a kormány konvergencia programja sikeres legyen, a gazdaság gyors növekedésére van szükség. A járulékok növelésével azonban éppen az ellenkező hatást éri el a kabinet: ha a gazdaság tartósan lelassul, az veszélyeztetheti a kiigazítási program megvalósulását - tette hozzá Csermely Ágnes.

Nem gyorsítanak az EU-pénzzel

Az országnak kétségtelenül jók az uniós források, hiszen segítségükkel gyorsabban lehet megvalósítani a beruházásokat, nehéz azonban olyan terveket találni, amik az EU-források nélkül ne realizálnának hét éven belül - mondta Csermely Ágnes.

A gazdasági szakértő szerint éppen ezért nem érdemes azt várni, hogy az uniós források közvetlenül gyorsítják a gazdasági növekedést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csermely Ágnes 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csermely Ágnes 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást